13 січня 2021, 10:41, Посівна

Агроном розповів про стан посівів озимої пшениці на Житомирщині

У господарстві сіють сою, кукурудзу, озиму пшеницю і ярий ріпак. Останню культуру додали в сівозміну як кращого попередника для озимої пшениці. Адже побачили, що після сої пшениця почувається не дуже добре.

Зазвичай озиму зернову в господарстві починають сіяти 20-25 вересня. За словами головного агронома, у 2020-му почали 22.09, фактично в суху землю. Встигли засіяти половину запланованих площ, як пішли інтенсивні дощі — десь за 3 дні випала місячна норма. Довелося сівбу призупинити, але далі вже сіяли у достатньо зволожений ґрунт.

«На цьому полі пшеницю сіяли 5 жовтня. Вона розкущилася і зараз перебуває на стадії 2-3 листка, має 2-3 продуктивні пагони. Це трохи пізнуватий посів, тож саме в такому стані рослини й мали увійти у зиму.  Один недолік, що трохи жовкнуть. Бо не вистачає азоту. Його ми не давали з осені, бо не потрібно, щоб пшениця інтенсивно росла, а треба, щоб увійшла в зиму нормально, у відповідній стадії. Але нестача азоту й пожовклі листочки — від того, що посіяна по сої. Там, де пшеницю ми сіяли по ріпаку, вона повністю зелена», — каже Іван Дмитришин.

За словами головного агронома, про те, як посіви переживуть зиму, він не турбується. Більше його хвилює весна. Бо в останні роки весни в регіоні не дуже сприятливі як для озимих, так і для сівби ярих. Передусім непокоїть можливий дефіцит опадів.

«Дощі йшли протягом усього жовтня й листопада, також спостерігалися часті тумани, але через літню тривалу посуху, а також утворену плужну підошву, волога є лише у 30-40 см шарі. Далі – сухий ґрунт. Якщо взимку снігу випаде недостатньо, і весна буде схожа на попередню, нашій пшениці буде непереливки…», — бідкається Іван Дмитришин.

І додає, що минулої весни до нестачі вологи ще додались похолодання й коливання температур, які також негативно впливають на рослини. Тому в технологіях вирощування культур, які практикують у господарстві, не обходиться без антистресантів, амінокислот, додаткових мікроелементів. Зокрема, обробляють насіння комплексом препаратів – Ерайз і БлекДжек.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com