12 січня 2021, 14:00, Урожай

Спеціаліст озвучив проблеми виноробства та садівництва у 2020 році

Про це розповів Володимир Печко, голова громадської спілки «Укрсадвинпром» у матеріалі «Головні виклики АПК у 2021 році» на AgroPolit.com.

Враховуючи собівартість на сировину в Україні, наші виробники не можуть бути конкурентоспроможними на власному ринку. Незважаючи на виробництво якісної вітчизняної виноробної продукції, продажі українського вина значно знизились.

«Виходом з цієї ситуації для галузі виноробства з боку держави є проведення правильної політики, у тому числі дотаційної, так як це відбувається у найбільших виноробних країнах світу, якою також, безперечно, є і Україна, та захист вітчизняних виноробних підприємств шляхом надання можливості працювати в рівних умовах зі світовими виноробними підприємствами. Наразі виноробна галузь України залишається сильно зарегульованою», — зазначив пан Володимир.

Щодо садівничої галузі, то основні проблеми в 2020 році спричинили погодні умови та Covid-2019. Недобір врожаю через складні погодні умови склав 40-50% на різні культури. Не вистачало в 2020 році таких культур, як абрикос, персик, суниця садова, виноград технічних сортів для виробництва вин та постійним залишається брак столових сортів винограду вітчизняного вирощування, адже щороку Україна імпортує близько 20 тис. т столового винограду.

Крім того, пандемія, яка охопила весь світ, спричинила зниження купівельної спроможності населення не тільки України, а й усього світу, що є причиною зменшення обсягів продажу свіжої садівничої продукції як на внутрішньому ринку, так і експорту. Виробники ягідних культур не відчули меншої купівельної проблеми, оскільки недоотримали врожаю, щодо таких культур як яблуко та груша — продажі вкрай низькі в порівнянні з минулим роком.