12 січня 2021, 11:30, Технології

Фахівці розповіли про американський досвід вирощування бузини

Про це у спецпроекті «У городі бузина: перспективи вирощування» розповідає Latifundist.com.

Перевага бузини перед іншими ягодами в тому, що вона може рости на складних ділянках в балках і навіть ярах, серед чагарників. Тобто під неї можна використовувати місця, в яких недоцільно вирощувати інші ягоди, а вже тим більше овочі або зернові. Бузина теж не вибаглива до ґрунту і не вимагає складного специфічного догляду. Основні труднощі — це збір ягід.

Завдяки невибагливості до умов вирощування і корисним харчовим властивостями бузина в останні роки дуже популярна в Північній Америці, зокрема в США.

Американський фермер, прихильник сталого сільського господарства і засновник новаторських аграрних організацій Террі Дюрхем фактично став основоположником вирощування бузини в США.

У процесі вирощування бузини проблемою для Дюрхема була відсутність однодумців і ринку збуту сировини. На той час всю продукцію з бузини в США або імпортували, або виготовляли з імпортної сировини. У 2008 р Террі Дюрхем запустив власну компанію River Hills Harvest.

Крім вирощування бузини він купує чисту, цілу, свіжозамороженої ягоду у інших виробників, пропонує допомогу в організації бізнесу на Центральному Заході США (завдяки цьому вже утворилася мережа фермерів, які заклали цілі бузинові сади). З ягід фермер виготовляє продукти холодної переробки, зокрема, чистий 100-процентний преміум-сік, який є основою для варення, ліків для серця і засобів проти болю в горлі.