11 січня 2021, 18:30, Світ

Хорватські спеціалісти розповіли про позитивні тенденції їхнього агросектору

Про це розповідає CroatiaWeek з посиланням на консалтингову компанію Smarter, яка спеціалізується на сільському господарстві та харчовому секторі.

«2020 рік був надзвичайно складним економічно, оскільки пандемія COVID-19 змінила спосіб ведення бізнесу та мислення. За таких обставин хорватське сільське господарство зуміло відповісти на нові виклики. Наприкінці 2020 року спостерігалося кілька позитивних тенденцій, які могли б показати, що кожна криза може стати прекрасною можливістю для повороту і що величезні інвестиції в сільське господарство, можливо, почали приносити результати», — йдеться у звіті.

Хорватія закінчила рік зростанням вартості сільськогосподарського виробництва, з чудовими результатами рослинництва та рекордно високими виплатами різних форм допомоги фермерам, одночасно зменшуючи дефіцит зовнішньої торгівлі. Згідно з повідомленням, гранти та виплати в рамках Програми розвитку сільських територій значно зросли та спричинили інвестиційний цикл, що частково призвело до збільшення вартості продукції та, що більш важливо, до підвищення продуктивності.

Однак Smarter зауважив, що не слід ігнорувати допомогу, надану протягом року як частину заходів щодо допомоги секторам, які найбільше постраждали від кризи коронавірусу, включаючи тваринництво та виноробство.

«Ми раді, що досягнутий прогрес, але ми вважаємо важливим зробити рішучі кроки, які матимуть довгостроковий позитивний вплив на сільське господарство в цілому», — зазначено у повідомленні компанії, де спеціалісти додали, що розробка стратегічних планів для сільського господарства є ключовою на 2021 рік.

Посилаючись на дані Національного бюро статистики, Smarter зазначив, що сільськогосподарське виробництво в 2020 році зросло на 4,7% порівняно з попереднім роком, або з 17,9 млрд. хорватських кун до 18,8 млрд., тоді як чиста додана вартість та продуктивність зросли майже на 10%.