11 січня 2021, 15:40, Світ

ФАО оголосило 2021 роком овочів і фруктів

Про це нагадує Аграрник. Як говориться в повідомленні організації, проголошений МРОФ-2021 — це можливість підвищити обізнаність про важливість овочів і фруктів для харчування, продовольчої безпеки та здоров'я.

Генеральний директор ФАО зазначив, що пандемія COVID-19 змусила людство шукати нові шляхи в боротьбі з голодом і неповноцінним харчуванням, і підкреслив, що МРОФ продемонструє важливість цифрових технологій для підвищення якості харчування і розширення ринкових можливостей.

Відзначивши проблеми, з якими пов'язане вдосконалення виробництва і агропродовольчих ланцюжків, Цюй Дун'юй закликав країни розглядати Міжнародний рік овочів і фруктів як можливість вдосконалити інфраструктуру і методи ведення сільського господарства та таким чином підтримати дрібних фермерів. Він підкреслив, що для фермерів овочі і фрукти можуть стати надійним джерелом доходів.

«Овочі та фрукти — цінні джерела клітковини, вітамінів і мінералів, корисних фітохімічних речовин. ФАО і Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендують кожному дорослому щодня включати в свій раціон не менше 400 грамів овочів і фруктів — це буде сприяти профілактиці хронічних захворювань, в тому числі раку, діабету, хвороб серця, ожиріння, і дозволить не допустити дефіциту мікроелементів», — відзначили в організації.

Генеральний директор ФАО зазначив, що в плодоовочевому секторі втрати і псування харчової продукції залишаються проблемою, що веде значні наслідки, і що «критичну важливість знаходять підходи, здатні «забезпечити підтримку безпеки і якості, продовження термінів зберігання свіжих овочів та фруктів і збереження їх харчової цінності».

«Скорочення втрат і псування харчової продукції сприяє підвищенню рівня продовольчої безпеки та поліпшення харчування, скорочення викидів парникових газів, зменшення навантаження на водні і земельні ресурси, а також підвищенню продуктивності і забезпечення економічного зростання. До 50% овочів і фруктів, вироблених в країнах, що розвиваються, втрачається в різних ланках товаропровідної ланцюжка від збору врожаю до споживання», - додав Цюй Дун'юй.

Нагадаємо, що за даними ТСН, світовими лідерами споживання фруктів  є Італія та Португалія, а от в Латвії, Болгарії та Литві пасуть задніх. А овочів найбільше їдять у Ірландії та Бельгії, а найменше — в Угорщині та Румунії.