9 січня 2021, 11:00, Урожай

За минулий рік вал зерна на Миколаївщині скоротився практично на чверть

Про це розповів Володимир Афанасьєв, головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОДА, пише suspilne.media.

За словами місцевого аграрія Руслана Нероди, який обробляє 1,1 тис. га землі, у 2020 році загальний врожай становив 40% від запланованого.

«Сподівалися, що на соняшнику ми заробимо і вже будемо планувати наступний рік, але цього року із соняшнику ми навіть не зібрали того, що витратили. Не вийшли «в нуль» і сіялися вже на кредитні гроші», — розповів Руслан Нерода.

Фермер розповів, що через посуху та зміну клімату почав вирощувати незвичні для нашого регіону рослини: горох, льон олійний, просо тощо. Соняшник у 2021 році чоловік сіяти не планує.

За підсумками 2020 року валовий збір зернових в області становив 2,39 млн тонн, при середній врожайності 2,73 т/га. Валовий збір менший на 740 тис. тонн, ніж минулого року.

«Причинами зменшення валового збору — є несприятливі погодні умови, а саме посуха, відсутність продуктивної вологи в ґрунті і заморозки в період формування врожаю 2020 року», — пояснив головний спеціаліст департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОДА Володимир Афанасьєв.

Краща ситуація у 2020 році з врожайністю овочів — отримано 558 тис. тонн, що на 80 тис. тонн більше, ніж минулого року. Картоплі отримано 206 тис. тонн, що на 29,8 тис. тонн більше, ніж минулого року.