7 січня 2021, 14:00, Насіння

Врожай картоплі в 2020 р. на третину ничий офіційної статистики

Таку думку в ході прес-конференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» висловив віце-президент «Української асоціації виробників картоплі» Сергій Рибалко.

За його словами, статистичні дані, зокрема на картоплю, залишаються незмінними протягом останніх десяти років, а реальність динамічно змінюється.

«За моїми спостереженнями, реальна цифра близька до 12 млн т. Велика частина врожаю викидається, віддається на корм худобі. Споживання картоплі в Україні становить близько 4 млн т, виходячи з розрахунків Міністерства охорони здоров'я в 120 кг картоплі на людину рік. Помножте цю цифру на 34-36 млн чоловік, які постійно проживають на території країни», — пояснив Сергій Рибалко.

Також він зазначив, що Україна в 2020 році перетворилася в імпортозалежним держава і ввезла з-за кордону близько 500 тис. Т картоплі, що становить чверть всієї потреби торгових мереж, які працюють в країні.

Шкідники картоплі: Виявити та побороти
Читати

Виконавчий директор УАПК Оксана Руженкова впевнена, що статистику необхідно вивести з тіні, оскільки вона відлякує потенційних іноземних інвесторів, які побоюються підтримувати країну, що займає 4 місце в світі по виробництву картоплі. Також недостовірні дані довелося використовувати при створенні державної програми підтримки картоплярства.

«П'ятирічний план розвитку галузі будувався саме на цій статистиці. Більш того, при створенні програми підтримки галузі аграрні департаменти облдержадміністрацій не надали Міністерству економіки достовірні дані про виробників картоплі та їх планах на будівництво картофелехранилищ, заводів і переробних підприємств, про стан зрошення і так далі», — сказала експерт.

Вона уточнила, що таким чином сума в 1,2 млрд на 5 років, на яку можуть розраховувати промислові виробники, істотно нижче потенціалу галузі.