6 січня 2021, 08:00, Україна

Вміст гумусу в ґрунтах знижується, кислотність зростає — дослідження

Про це розповіла вчений секретар Державної установи «Держґрунтохорона» Світлана Романова, пише AgroTimes.

«За результатами обстеження, понад 19% ґрунтів є кислими, 57,3% — близькими до нейтральних і нейтральними, 23,6% — лужними. Середній показник кислотності ґрунтів України становить 6,39, що відповідає нейтральній реакції ґрунтового розчину», — зазначила Світлана Романова.

Вона також зауважила, що через катастрофічне зменшення внесення хімічних меліорантів та застосування переважно фізіологічно кислих добрив спостерігається тенденція підкислення ґрунтів Поліської та Лісостепової зони й у той же час підлуження ґрунтів Степової зони. Відтак, зменшується площа ґрунтів з нейтральною реакцією лужного середовища.

«За останні 25 років середній показник вмісту гумусу в ґрунтах України зменшився з 3,36% до 3,16%. Наразі в обстежених господарських угіддях поки переважають ґрунти з середнім (27%) та підвищеним (35%) вмістом гумусу, ґрунти з високим вмістом становлять 20%, дуже високим — 3%, з низьким і дуже низьким — 15%, 4%. Спостерігається зменшення вмісту гумусу у 13 областях України», — додала фахівець.