30 грудня 2020, 18:00, Посівна

Фахівці проаналізували стан озимих культур і визначились із прогнозом

«Найбільш небажаним для озимої пшениці та інших озимих культур в наступний зимовий період є різке і тривале зниження температурних показників при відсутності сніжного покриву», — прогнозують експерти.

На їхню думку, у зоні ризику знаходяться пізні посіви (після 15 жовтня), їм загрожує найбільша небезпека, так як рослини почали зимівлю в нерозкущеному стані, маючи, в кращому випадку, 3 листка при відсутності вузла кущіння.

Серед позитивних аргументів на користь успішної зимівлі озимих зернових культур, щонайменше на перших її етапах при відсутності снігового покриву, є те, що рослини на більшості площ накопичили порівняно достатню кількість вуглеводів, не переросли, хоча і є досить розкущеними, принаймні це стосується посівів рекомендованих строків сівби.

«В цілому ж, режим перезимівлі рослин багато в чому схожий на торішній, а тому є всі передумови сподіватися, що вони зможуть перезимувати з найменшими втратами, сформувати високу продуктивність і забезпечити вагомий урожай зерна», — вважають вчені.

Читати по темі: Посівна озимих 2020 на Півночі та в Центрі. Стан озимих та плани на весну