6 січня 2021, 12:00, Насіння

Експерти розповіли про вплив густоти посіву на продуктивність та якість насіння кукурудзи

Про це йдеться у матеріалі Результати дослідження 105 гібридів кукурудзи, систем захисту та живлення у 2020 році.

6 гібридів Saatbau висівали з густотою 70 тис., 80 тис. та 90 тис. рослин на га, а 4 гібриди від MAS Seeds — 67 тис. та 76 тис. рослин на га.

На ділянках з гібридами MAS Seeds можна спостерігати, що пропорційно збільшується продуктивність гібридів при зменшенні густоти посіву, окрім гібриду МАС 30М, який має вищий рівень генетики. 

«Як на мене,  у деяких гібридів MAS Seeds існують проблеми з посухостійкістю, що відображаються у врожайності, адже вони не витримують нестачі вологи. Тож кожна рослина, що потрапила у такі умови при меншій густоті висіву, має змогу отримати кращий ресурс вологи і реалізувати свій потенціал», — розповів Олег Фурманець.

Маса тисячі зерен та натура зерна гібридів MAS Seeds суттєво збільшились при зрідженні посівів.

З гібридами Saatbau ситуація не така однозначна, але при загущенні посівів (90 тис. рослин на га) всі гібриди втрачали в продуктивності та якості врожаю. Для більшості гібридів кукурудзи оптимальною виявилась густота 80 тис. рослин на га, окрім гібриду Матео, що проявив себе краще при густоті 70 тис. рослин на га.

Маса тисячі зерен  істотно зменшується при загущенні посівів. Також збільшення густоти негативно впливає і на натуру зерна. 

Читайте по темі На Аграрному Полігоні назвали 7 найпродуктивніших гібридів кукурудзи у сезоні 2020.

Аграрний полігон ТОВ «Захід Агропром» — це некомерційний проєкт, що об'єктивно досліджує дію й ефективність тих чи інших препаратів чи схем і має на меті лише пошук певних технологічних рішень у складній специфічній зоні Полісся.