30 грудня 2020, 10:00, Урожай

Аграрії Полтавщини підбили підсумки надскладного сезону 2020

Щоправда, такий підсумок — не перевищує рекорд 2018 року, коли сільгоспвиробники зібрали 6,3 млн тонн зернових. Це пояснюється тим, що у департаменті агропромислового розвитку ОДА, до згаданих статистичних даних просто включили не тільки зернові, а й технічні культури, зокрема соняшник і сою.

За показником урожайності, відповідно до даних «Урожай онлайн 2020», Полтавщина займає лише дев’яту позицію серед областей України з результатом 5,1 т/га, коли у лідера, Сумщини — 6,4 т/га.

Так, значній частині сільгоспвиробників краю (особливо з південних районів — Кременчуцького, Кобеляцького, Глобинського та Козельщинського, де врожайність кукурудзи через неймовірну літню посуху доходила до нульової позначки), сьогодні не до жартів.

Як говорять самі аграрії, такий «очерет» замість качанистої потягнув донизу й регіональні показники валового збору зерна та врожайності. За оперативними даними, нинішнього року загальний ужинок зернових культур в області сягнув 5,2 млн тонн. Тобто він менший за минулорічний практично на 1 млн тонн. А цьогорічна частка тепер уже не тільки королеви полів, а й головної зернової культури Полтавщини — кукурудзи — становить 3,7 млн тонн, її середня врожайність — 5,57 т/га.

«Урожайність дуже строката по районах і різних «кутках» області. Тож, звичайно, благополучна «середня температура по палаті» ніяк не задовольняє фермерів із півдня регіону, які подекуди не можуть нашкребти власних коштів і ресурсів на повний розрахунок із пайовиками за оренду їхньої землі», — говорить Микола Казаков, начальник відділу технологій рослинництва профільного департаменту ОДА.

Він підкреслює, що в статистичному плані виручили північні райони, де вчасно пройшли дощі й підтягнули врожайність до рівня минулого року. А коли врахувати, що ціни на вирощене збільшилися удвічі, то й за прибутками такі господарства сьогодні, як то кажуть, на коні. Загалом по області врожайність вища за середню. Та якщо брати до уваги цьогорічний чинник посухи, то її можна вважати навіть високою. Бо прогнозували скромніші результати.

Аграрії Полтавщини та Харківщини зібрали понад 6 млн тонн пізніх культур
Читати

За словами пана Казакова, наразі надважливо дослухатися до порад науковців і досвідчених фахівців, не захоплюватися монокультурами на кшталт кукурудзи, дбати про науково обґрунтовані сівозміни. З урахуванням змін клімату переходити на посухостійкі сорти, насамперед вітчизняної селекції, зберігати й максимально використовувати зимове та весняне зволоження ґрунту.

Не дивлячись на надскладний сезон аграрії області знаходять місце для оптимізму.

«Погляньте, як піднялася й зазеленіла озимина. Хоча про її стан, вважаю, треба говорити вже навесні. А перед Новим роком варто згадати, скажімо, про те, що цьогоріч ми зі свого «Господаря» відвантажили в Полтаву 30 тонн помідорів. Їх там засолили й відправили, знаєте куди? В Америку! А хіба там немає помідорів? Узяли ж, мабуть, тому, що наші кращі. Зрештою, вибираючи у крамницях і супермаркетах продукти для новорічного столу, не зайве уважніше приглянутися до їхніх етикеток — відсотків 90 із того, що там лежить, вирощено й виготовлено в Україні. Тож наші селяни, фермери вміють і хочуть працювати. Залишається тільки побажати, щоб їхню працьовитість і наполегливість брали собі за приклад і наші посадовці та чиновники», — резюмував фермер Віктор Галич.