29 грудня 2020, 18:00, Україна

В Україні лобіюється розвиток промислового картоплярства

Про це на сторінці у Facebook розповідає заступник міністра розвитку економіки Тарас Качка, пише AgroPolit.com.

Він повідомив, що цьогорічний врожай картоплі в Україні становить 21,7 млн тонн. 1,2% від цього обсягу країна імпортує з-за кордону, зокрема, з Росії. При цьому, близько 5 млн тонн вітчизняної просто згниває.

«Вибити цей імпорт і стати експортером картоплі — це мінімальна мета», — говорить пан Тарас.

На його думку, головною проблемою в сфері картоплярства є слабкий розвиток промислового напрямку (вирощується культура окремими фізичними особами для власних потреб).

«Більшість картоплі в Україні ми з вами вирощуємо на своїх городах і самі з’їдаємо. Ну і ще докуповуємо на базарах. Така структура виробництва не дуже придатна для оптової торгівлі і збуту через мережі супермаркетів, які цілком природньо ставлять вимоги щодо стандартизованості товару, обсягів і стабільності його поставки. А на міжнародному ринку овочів ці вимоги є просто базовими для будь-яких переговорів. Тому таких постачальників легше знайти закордоном», — написав Тарас Качка.

За його словами найгіршим є те, що українські виробники, чекаючи кращої ціни, тримають картоплю. Тим часом їх місце займає імпорт. А згодом товар просто згниває. І так із року в рік.

«Ця ситуація буде тривати доти, доки виробники, яких багато, не домовляться з дистриб’юторами їхньої продукції», — зауважив заступник міністра.

Він вважає, що картоплярство в Україні буде розвиватись і підтримка промислового напрямку буде завжди в пріоритеті.

Читати по темі: Другий хліб. Технологія вирощування картоплі від А до Я