28 грудня 2020, 15:30, Україна

Аграріям розповіли про важливість оптимізації закупівельного процесу

Про це розповів директор компанії Aladdin Systems Андрій Поляков у своєму блозі на Latifundist.com.

«Перша і основна помилка — це відмова від інвестування в функцію закупівель: закупівельний персонал, автоматизацію закупівель і процес постачання в цілому. Якщо у вас некваліфіковані закупівельники, які не мають відповідного досвіду та експертизи, то навіть якщо їм дати якісний IT-продукт, результати будуть не дуже», — пояснив Андрій Поляков.

Те ж стосується і побудови закупівельних процесів. За словами експерта, якщо у компанії є закупівельники, але не налагоджені процеси взаємодії з іншими підрозділами (наприклад, по збору інформації щодо потреб агрофірми), не відточена система управління контрагентами і т.д., результат закупівельної діяльності також буде малоуспішним.

Читати по темі: Економіка агромаркету, або як купити дешевше і продати дорожче

«Які можуть бути наслідки? Будь-які зовнішні коливання, наприклад, кризи цього або 2014 року розкривають на максимум всі проблеми в організаціях. Саме тому відділ закупівель, який керує великими цифрами у витратах компанії, є в першу чергу певним «антикризовим центром», — вважає пан Поляков.

На його думку, при наявності професійної закупівельної команди, налагоджених процесів, правильної IT-системи можна швидко вийти з «крутого піке». Андрій Поляков пояснив, що керівнику або власнику організації потрібно швидко зорієнтуватися, куди витрачаються гроші, не переглядаючи купу паперів і звітів, і в потрібний момент швидко прийняти управлінське рішення, як бути в тій чи іншій ситуації.