26 грудня 2020, 08:00, Технології

Аграріям розкрили секрети сушіння зерна кукурудзи

Методологія сушіння кукурудзи на кожному елеваторі різна, але як правило, складається із таких етапів: попереднє очищення від великого сміття, лабораторний аналіз, формування партій з однаковою вологістю, сушіння, повторний аналіз, доочищення.

Фахівці зазначають, що у кожного елеватора своя схема очищення зерна. Так, наприклад, на «Ланнівська МТС» перед сушінням кукурудзу очищають від великих фракцій на сепараторі КБС, а вже після сушки відбирають дрібне сміття і зернову домішку за допомогою БСХ-200.

«За нашою технологією перед сушінням ми відбираємо велике сміття. Потім направляємо зерно в оперативні ємності, з яких направляємо його в зерносушарку. Після сушіння кукурудзи лабораторія проводить аналізи, виходячи з отриманих результатів, ми ставимо необхідні решета і доочищають кукурудзу до показників Держстандарту по сміттю. Тільки після цього направляємо зерно в силос», — розповідає директор КПДЗЗК «Ланнівська МТС» Олег Стребков.

Читати по темі: Аграрний рік 2020: Прощаємося без жалю, плануємо сезон-2021

Досить важливо враховувати вологість зерна, щоб сушити його рівномірно і не довести частину до потріскування.

«Кукурудза може йти з різних полів з різною вологістю — 15%, 24%, 30%. Але ефективно сушити цю культуру можна тільки за умови, якщо вологість в партії відрізняється на плюс-мінус 2%, — ідеально 1%. Наприклад, в одну ємність можна зібрати кукурудзу з вологістю 24-26%, і так далі», — говорить пан Олег.

Експерт також радить врахувати швидкісні режими сушіння і охолодження:

  • чим вище вологість кукурудзи, тим процес сушіння повинен бути більш бережним (повільним).
  • швидке охолодження висушеної партії підсилює ризик розтріскування, тому бажано дотримуватися низької швидкості сушіння кукурудзи (не більше 10% в годину), при необхідності з подальшим охолодженням вентиляцією в силосах.

«Нагрівання кукурудзи в рухомому шарі шахтних сушарок допускається до 50 °С, температура теплоносія не повинна бути вище 130 °С (якщо кукурудза йде на переробку) і 110 °С (при сушінні кукурудзи для довгострокового зберігання)», — відзначає Олександр Небесський, директор KMZ Industries.

Детальніше про методологію читайте у матеріалі «ProСушка: Як сушити кукурудзу» на Elevatorist.com.