27 грудня 2020, 08:00, Насіння

Науковці навчили сільгоспкультури сигналізувати про наявність хвороб та шкідників

Про це повідомляє agriculture.com.

Шкідники та хвороби щорічно знищують приблизно 20% врожаю у світі. Така гірка статистика спонукає вчених активно шукати шляхи вирішення глобальної проблеми. На сьогодні, один із найкращих способів врятувати врожай — вчасно діагностувати проблему.

«Навіть за допомогою найкращих технологій, щоб провести масштабний фітосанітарний аналіз — потрібні тижні, а в цей час рослини вже переживають стрес», — говорить Шелі Аронов, генеральний директор та співзасновник InnerPlant.

Щоб зрозуміти суть розробки, варто лише уявити, що рослина може «сказати» про своє самопочуття, ще до появи симптомів. Це можливо за допомогою перекодування ДНК. InnerPlant дає кожній рослині «голос», щоб та могла попередити аграріїв, коли вона хвора.

Читати по темі: Британські вчені невдовзі представлять пристрій для аналізу якості зерна в режимі онлайн

«Аграрії повинні почати слухати, що говорить рослина. За допомогою цього можна зробити господарство значно вигіднішим та стабільним, — говорить пан Аронов. — Рослини постійно спілкуються, посилаючи хімічні сигнали, щоб попередити одне одного про загрози. Це викликає захисні механізми їх сусідів».

Так, науковці компанії California навчились робити такі природні сигнали видимими для людей, «пришиваючи» до рослини безпечний флуоресцентний білок. Саме він починає переповнювати листки, сигналізуючи аграрію про грибки, шкідників, нехватку вологи або поживний стрес вже через декілька годин після появи проблеми. Такий сигнал можна побачити через iPhone, безпілотник, супутник чи інший оптичний пристрій.

Фахівці також розробляють програмне забезпечення, щоб фіксація сигналів відбувалась в автоматичному режимі і надавала аграріям чіткі рекомендації щодо вирішення проблеми.

За словами авторів проекту, засаджувати все поле такими рослинами не обов’язково. На полі має бути лише невелике скупчення «контролерів-розповідачів».