25 грудня 2020, 08:00, Насіння

Купити насіння Pioneer невеликим господарствам стало дорожче після виходу Corteva на прямі продажі

За словами джерела Kurkul.com, компанія збувала насіння агрохолдингам за мінімальними цінами, у той час, коли для фермерів вартість посівного матеріалу була більшою в середньому на 30%. Саме за рахунок цього відстежувалась позитивна динаміка прямих продажів.

«Умовно кажучи, холдингам насіння продавали за $140, а невеликим господарствам значно дорожче. До фермерів приїжджав регіональний представник навесні і пропонував насіння по $200 за мішок. Аграрій відмовлявся. Через деякий час знову приїжджали і пропонували вже $180 за посівну одиницю. А ще через місяць — ті ж самі $140. Фермерів таке відношення обурило, таке враження, що їх за дурнів тримають чи за їх рахунок хочуть збільшити маржу», — додало джерело ресурсу.

Власник дистриб’юторської компанії «Грейс Агро» Дмитро Оцабрик наголосив, що компанії, які виходять на прямі продажі, зацікавлені лише в прибутках та заробітках, тож про забезпечення агровиробників насінням та ЗЗР в повному обсязі мова не йде.

«Corteva й інші компанії, які хочуть виходити на прямі продажі, не зацікавлені в фермерах, їм все одно. Їхня задача — це їхні прибутки і їхні заробітки. Тобто те, що вони написали, що вони хочуть бути ближчими до клієнта — це все маркетинговий хід», — зазначив Дмитро Оцабрик.

Читати по темі: Купити насіння Pioneer з прямими продажами стало важче — фермери

Зокрема, сільгоспвиробники сподівалися на відповідне  зниження цін, запровадження додаткових кейсів та програм лояльності для постійних клієнтів. 

«Якщо вони виходять на прямі поставки, то повинні або ціни бути на порядок нижче, або варіація в специфікаціях — можна буде напряму домовлятися, наприклад, про розстрочку. Якщо вони дають дилерам дельту в 10%, значить у них є ця вилка в 10%, в межах якої вони готові «рухатися». У зв'язку з цим можна домагатися нульового кредитування або знижувати дельту до 3%», — зазначив комерційний директор «Черкаси-Дніпро Агро» Павло Голуб.

Слід зазначити, що Corteva дійсно ініціювала продаж насіння Pioneer у товарний кредит. Однак, чіткий механізм умов кредитування не був оголошений, а в компанії зазначали, що все буде залежати від кредитоспроможності кожного агровиробника, а ціна на насіння — від загальної кон'юнктури ринку щодо трендів ціноутворення.