22 грудня 2020, 18:00, Урожай

Цьогорічний лідер по урожайності зернових культур підбив підсумки сезону

Про це пише Голос України та свідчать дані проекту «Урожай онлайн 2020».

У департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації повідомляють: цього року Сумщина щодо зернових досягла видатних показників. Зрештою, результати жнивування були непоганими і в попередні роки, але нинішнього деякі зі здобутків стали рекордними.

«Максимальний валовий збір зернових та зернобобових культур досі становив в області 4,5 млн тонн, але цього разу вже намолотили 4 млн 856 тис. тонн. Якщо врахувати, що під головну «валову» культуру — кукурудзу — в області відвели 439 тис. га, а до статистики потрапили підсумки обмолотів із 416 тис. га і роботи на полях ще тривають, можна спрогнозувати, що Сумщина нинішнього року зерна отримає не менш як 5 млн тонн», — йдеться у матеріалі.

Цьогорічна середня урожайність зернових та зернобобових культур на Сумщині сягла близько 7,2 т/га, регіон вийшов на перше місце в державі. За валовим виробництвом зерна — п’яте місце в Україні.

Made with Flourish
В Україні підбили підсумки осінніх польових робіт
Читати

Такі результати вдалось отримати завдяки вдало підібраній аграріями стратегіїї та кліматичним особливостям на Сумщині. Останніми роками область також потерпає від посухи, але «безводдя» відчувається тут не так радикально, як в інших регіонах. Щороку в області вводять в експлуатацію нові зерносховища, а аграрії розширюють посівні площі під кукурудзу. Така тенденція, попри економічну віддачу, не однозначно-позитивна, бо призводить до виснаження ґрунтів.

Нинішнього року Сумщина демонструє рекордні показники і щодо урожайності пшениці. З ярих та озимих полів її в середньому зібрали по 5,34 т/га — найбільше в Україні. Так, аграрії області мають потужну мотивацію вирощувати зернові і в наступному році. На ланах площею 140,6 тис. га уже зазеленіли сходи озимих.

Урожайність соняшнику по всій країні ледь сягнула 2,06 т/га. При цьому, сумські сільгосвпиробники змогли зібрати в середньому 3,22 т/га (також найкращий показник по країні).

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».