22 грудня 2020, 08:00, Україна

В Україні потрібно посилити контроль над залишками пестицидів, — УЗА

Таку думку в ході онлайн-конференції «Пристрасті щодо хлорпірифосу» озвучив Вадим Турянчик, радник президента УЗА з харчової та кормової безпеки, передає АПК-Інформ.

«Ми повинні запобігати проблемі, адже те, що трапилося з хлорпірифосом, може статися з будь-яким іншим пестицидом. В ЄС це питання піднімалося, умовно, ще з 2019 року, а в Україні реакція пішла тільки після інформаційного розголосу. Але ця проблема стосується не тільки хлорпірифосу. Постійно в різних культурах знаходяться певні пестициди. І ми повинні регулярно переглядати допустимі ліміти їх вмісту в сільгоспкультурах. Адже у нас в Україні ще діють ліміти 2001 року, про яке запобігання проблеми тоді можна говорити?», — заявив Турянчик.

Експерт зазначає, що вирішення питання використання хлорпірифосу в Україні затяглося, плюс обговорюється можливість введення перехідного періоду для відмови від даного пестициду, в країні будуть проблеми з новим урожаєм ріпаку, з його реалізацією.

«Важливий момент у тому, що низка країн дивляться на рішення ЄС і вводить такі ж ліміти. Це означає, що українська продукція може не потрапити не тільки на європейський ринок, а й в ту ж Індію, або будь-яку іншу азіатську країну, яка пропише в своєму контракті вимоги, аналогічні ЄС», — підкреслив радник президента УЗА.

Читати по темі: Українські культури не потраплять на європейський ринок без перевірки на хлорпірифос, — експерт