19 грудня 2020, 13:00, Світ

Вчені створили світловідбиваючі жилети для бджіл: відстеження в режимі онлайн

Про це йдеться у матеріалі phys.org.

Дослідники прикріпили світловідбиваючі ярлики до семи видів диких бджіл та комерційних підвидів джмелів Великобританії. Потім відстежували їх поведінку та створювали тривимірний шлях польоту, використовуючи веб-інтерфейс, спеціально розроблений для фіксації переміщення в режимі реального часу.

«Відстеження бджіл у дикій природі є найважливішою частиною розуміння їх життєдіяльності та поведінки в цілому, — зазначають вчені. — В даний час дуже важко і дорого спостерігати за популяцією бджіл. Загальновживані методи не універсальні. Наприклад радари, — мітки досить великі, щоб їх витримали невеличкі підвиди комах».

Так, нова система відстеження змогла виявити бджіл на відстані до 40 метрів. Світловідбиваюча бірка виготовлена з тієї ж тканини, що і велосипедні жилети високої видимості.

«Знайти саму бджолу досить складно. Пошук гнізд диких комах є надзвичайно складним і трудомістким, особливо для рідкісних або менш відомих видів. Сподіваємось, цей інструмент значно полегшить їх пошук», — резюмували фахівці.

Читати по темі: Спеціально вирощені бджоли забезпечують стійкий та ефективний захист культур