18 грудня 2020, 12:30, ЗЗР

Залишки хлорпірифосу в соняшниковій олії перевищують норму на 45%, — фахівець

Таку думку висловила віце-президент Cotecna Inspection S.A. (Причорноморський і Балтійський регіони) Аріна Корчмарева, пише Latifundist.com з посиланням на «АПК-Інформ».

«Залишків хлорпірифосу при дослідженні зразків продовольчої пшениці бути взагалі не повинно, так як він жиророзчинний, проте вони є. Хочу відзначити, що якщо в Європі встановили граничну норму залишків даного пестициду в продукції на рівні 0,01 ppm, то в Україні встановлений ліміт в 0,1 ppm», — пояснила експерт.

Пані Корчмарева уточнила, будь-який внутрішній контракт проходить, проте експортуватися даний вантаж не може. При цьому даний ліміт для насіння соняшнику і соняшникової олії в ЄС не змінився і давно встановлений на цьому рівні.

«Не дивлячись на це, найбільше перевищення ми бачимо саме в олії — на 49% в 2019 р та на 45% в 2020 р.», — зазначила віце-президент.

Читати по темі: Українські культури не потраплять на європейський ринок без перевірки на хлорпірифос, — експерт

За її словами, другий лідер за вмістом хлорпірифосу — ріпак, перевищення норми в якому склало 58% в 2019 році та 28% в 2020 р. При цьому в кукурудзі врожаю-2020 залишків даного пестициду фіксується до 2%.

Нагадаємо, що за результатами засідання робочої групи з оперативного вирішення питань агрохімічного сектора було вирішено рекомендувати МОЗ переглянути нормативи за допустимим вмістом залишків хлорпірифос і хлорпірифос-метилу в сільгосппродукції на рівні 0,01%.