18 грудня 2020, 11:00, Технології

Аграріям розкрили особливості відеокурсу по точному землеробству США й Канади 2020

Журналісти Kurkul.com вирішили дізнатись більше про цілі відеокурсу та поспілкувалися з генеральним директором «Тревелайт» Романом Гринишиним. Детальніше у матеріалі «Роман Гринишин: Ми даємо нашим аграріям доступ до світового досвіду».

Курс створено на основі Онлайн АгроЕкспедиції із точного землеробства 2020. Його основна задача — дати відповідь на запитання: а що ж робити зі зміною клімату? 

«Наші клієнти, які брали участь в Онлайн АгроЕкспедиції, цьогоріч із 90 га кукурудзи зібрали 12 т. Ще більше постраждали фермери від засухи, особливо на Півдні України. Тож питання мінімізації стресу від засухи і стійкості культур надзвичайно актуальне. Про це ми розмовляємо з кожним доповідачем, чи то в розрізі живлення, чи гербіцидного захисту, чи будь-якого іншого технологічного процесу», — говорить пан Гринишин.

Ще одна мета, яку ставлять перед собою організатори проекту, — розвинути аграрну науку в Україні.

«Її присутність у нас настільки точкова та непостійна, а ґрунтовні дослідження, проведені згідно з усіма світовими нормами та вимогами, настільки рідкісні, що наші аграрії працюють фактично навпомацки. Десь почули, що роблять ось так — і я спробую, подивимося, що вийде. Так пробувати можна багато років, робити невдалі експерименти за власний кошт, поки не знайдеш гідну технологію», — наголошує фахівець.

Читати по темі: Точне землеробство в допомогу агроному: особливості, можливості, помилки

Щоб інформація відносно вирощування культур була актуальною, організатори для прикладів обирали регіони, що максимально відповідають проблематиці українських реалій.

«Ми намагаємося обирати регіони, які не просто схожі з Україною, а де застосовується така ж сівозміна і де були проведені ґрунтовні дослідження по живленню конкретної культури. Ми даємо нашим аграріям колосальну кількість якісного матеріалу з провідних аграрних країн, з яким можна працювати постійно, попри зовнішні чинники, як-от локдаун», — підкреслив пан Гринишин.

На осінь 2020 спочатку планувалась традиційна АгроЕкспедиція у звичайному форматі, із реальними подорожами на обрані локації. Деякі клієнти навіть придбали візи, та все ж через пандемію довелось змінити підхід. Так, був запущений новий проект «Відеокурс: Точне землеробство США й Канади».