15 грудня 2020, 11:00, Україна

Фахівці НААН розповіли про стан озимих культур в Україні

Про це пише прес-служба НААН України.

Розрахункова критична температура вимерзання добре розвиненої з осені пшениці озимої середньої морозостійкості у першій декаді грудня становить мінус 15-17 °С. На сьогодні рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою і їхні морфологічні показники практично не змінилися від попереднього огляду.

За інформацією Інституту зрошуваного землеробства НААН вегетація озимих культур, зокрема на території Херсонської області припинилася 2 грудня. Рослини увійшли в зиму на більшості площ у задовільному та доброму стані.

Погодні умови в Україні, що склалися до припинення вегетації, сприяли достатньому накопиченню вмісту цукрів у вузлах кущіння, аналіз рослин пшениці озимої показав, що його кількість складає 34-55 %, що свідчить про їх добре загартування та високу стійкість до несприятливих умов перезимівлі.

Температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння пшениці озимої у цьому регіоні знизилась до 2-4 °С морозу, що не призвело до пошкодження рослин. Промерзання ґрунту на посівах пшениці озимої станом на 9 грудня — 5 см.

Читати по темі: Посівна озимих 2020 на Півночі та в Центрі. Стан озимих та плани на весну

За даними Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН у Харківській області на третині полів озимі культури знаходять у доброму стані. Рослини перебувають у фазі «кущіння», з густотою рослин 420-480 шт. на 1 м2, вони добре розвинені, мають сформовану кореневу систему.

Однак, через нерівномірність опадів на території цієї області, на частині полів сходи отримували неодночасно, через що посіви на них мають дещо строкатий вигляд, густота рослин на таких полях становить від 320 до 430 рослин на 1 м2, а розвиток рослин від 1 до 3 листків, корені переважно первинні, однак добре розвинені.

Висота рослин, які знаходяться у фазі «3-го листка», становить 15-20 см, сформована густота — від 360 до 470 рослин на 1м2. На полях по гірших попередниках, за значного пересушування посівного шару ґрунту, отримано зріджені сходи, але слід зауважити, що у посівному шарі ґрунту ще знаходяться життєздатні проростки та зерно, стан яких у подальшому буде обумовлений перебігом погодних умов. Вегетація озимих культур повністю припинилась.

«Подальший стан озимих зернових культур буде повністю залежати від температурного режиму, наявності і величини снігового покриву та вимагає проведення постійного моніторингу, передусім у місцях із найбільшою ймовірністю прояву несприятливих явищ», — йдеться у матеріалі.