13 грудня 2020, 13:00, Технології

Вчені придумали, як підживлювати ґрунт пивом та чіпсами

Про це пише РБК-Україна з посиланням на BBC.

Виробник картопляних чіпсів Walkers збирається запустити нову технологію і скоротити викиди вуглекислого газу на 70%, йдеться у матеріалі. За цією технологією СО2 від процесу бродіння пива будуть змішувати з картопляними відходами, і ця суміш стане мінеральним добривом в аграрній сфері. Добриво будуть застосовувати на полях, де вирощують картоплю.

Сенс в тому, що виробництво добрив теж супроводжується великими викидами СО2 і нова технологія дозволить зробити екологічно чистими відразу три процеси. Суміш пива і чіпсів зробить подвійну роботу — збере всі шкідливі гази і від бродіння, і від виробництва добрива.

Система землеробства Овсінського: як вирощують рослини з імунітетом
Читати

Як повідомляє видання, виробник чіпсів вже використовує систему метанового бродіння, завдяки якій бактерії харчуються картопляними відходами та виробляють газ. Його збирають і спалюють в процесі обсмажування чіпсів, а це дозволяє не використовувати для виготовлення викопне паливо. Після бродіння залишається картопляна маса, яку будуть змішувати з відходами пивного бродіння.

Компанія, яка займається розробкою цієї технології, вже працює і над іншими проектами, які використовуються у виробництві пального, полімерів, добрив і будівельних матеріалів.