9 грудня 2020, 08:00, ЗЗР

В Україні заборонять деякі небезпечні пестициди

Про це повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України.

7 грудня 2020 р. відбулося засідання робочої групи з оперативного вирішення питань агрохімічного сектору за участю заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тараса Висоцького, заступників Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Михайла Хорєва і Руслана Стрільця, представників Мінекономіки, Міністерства охорони здоров’я України, Держпродспоживслужби та профільних асоціацій.

Так, учасників поінформували, що днями відбулося засідання комісії Комітету з питань гігієнічного регламентування (МОЗ), на якому було розглянуто питання щодо залишків вмісту таких пестицидів, як хлорпірифос та хлорпірифос-метил у сільгосппродукції.

За результатами наради було вирішено рекомендувати МОЗ переглянути нормативи щодо допустимого вмісту залишків зазначених ЗЗР в сільгосппродукції на рівні 0,01%. Такі норми стосуються сільгосппродукції, виробленої як для внутрішнього споживання, так і на експорт.

Читати по темі: Економія на ЗЗР може негативно вплинути на врожайність — експерт.

Після вступу в силу відповідного наказу буде встановлений 6-місячний перехідний період. За інформацією Держпродспоживслужби контрольно-токсикологічні лабораторії вже готові до проведення необхідної експертизи сільгосппродукції.

Такі зміни продиктовані рішенням Європейської Комісії від 13 листопада про заборону застосування хлорпірифосу та хлорпірифос-метилу у виробництві с/г продукції. Дотримання сучасних вимог ЄС дозволить Україні зберегти та наростити експорт с/г продукції на ринок ЄС, а також на ті ринки, де діють відповідні вимоги.

Нагадаємо, Українська зернова асоціація напередодні зверталась до керівних державних органів з проханням прискорити адаптацію українського законодавства до норм ЄС щодо використання пестицидів хлорпиріфосу та хлорпиріфос-метилу.