18 травня 2017, 16:13, Урожай

На Черкащині збитки від заморозків колосальні

Про величезні збитки, завдані стихією агропромисловому сектору Черкащини, розповів начальник управління АПР Черкаської ОДА Ігор Колодка, повідомляє «Черкаський край».

«Такої сили морозів і ареалу, який вони захопили в Україні, кажуть синоптики, не було сто років. Це спричинило вимерзання овочевих, плодових культур. Інформація ще надходить, господарники обстежують поля і визначаються, що доведеться пересівати. Зокрема, вже відомо, що — три тисячі гектарів кукурудзи (із 330 тисяч в області). Трохи соняшник, ячмінь, горох, сою поморозило», — говорить очільник управління.

Слова чиновника підтверджують і самі агровиробники — багато хто вдається до пересівання ярих культур.

«У виграші ті, в кого ще не зійшла кукурудза або вона у фазі не більше двох листочків. Тобто у нас в районі близько половини посівів кукурудзи пропало. Стопроцентно загинули посіви сої. Соняшник витримав, але прихоплений морозом. Ярим ячменям, хто пізно посіяв, не вистачало вологи і вони були слабкі, вдарив мороз — загинули. Почорніли картоплі. Вони пустять нові стебла, але урожай буде наполовину менший. Помідори, гарбузи пропали. Буряк витримує такий мороз у фазі двох-трьох листочків, менші сходи — ні», — бідкається Василь Драч, голова фермерського господарства «Златополь», що на Золотоніщині, голова районної і заступник обласної Асоціації фермерів і приватних землевласників.

Великих втрат зазнали і садівники та виробники ягідної продукції. В багатьох господарствах, навіть попри задимлення й інші заходи, вимерз цвіт суниці. Знищено урожай яблук та інших плодів.

«Майже 130 гектарів яблуневого саду в нас вимерзли. За 25 років моєї роботи таке вперше. Температура впала до мінус чотирьох градусів. Тому сподіватись на урожай цього року марно. Ми планували зібрати близько п’яти тисяч тонн плодів… Збитки колосальні. Якщо взяти ціну кілограма яблук 8 гривень, то це майже 40 мільйонів гривень. Нині ми обстежуємо всі площі насаджень і визначаємо точні втрати», — повідомляє Олександр Самойленко, заступник генерального директора агропромислової компанії «Маїс».