6 грудня 2020, 10:30, Світ

Аргентинські науковці знайшли спосіб як керувати бджолами, підвищуючи урожай

Про це пише Euronews.com.

Колонії медоносних бджіл давали їжу, яка мала синтетичний запах, що імітує аромат соняшнику. Потім було встановлено, що ці бджоли частіше відвідували соняшник і це в свою чергу призвело до помітного збільшення обсягів виробництва. Такі висновки можуть стати гарною новиною для багатьох аграрів, які покладаються на запилення.

«Ми показуємо, що в колонії можна налаштувати медоносних бджіл на запах конкретної культури, і цей досвід змінює їх поведінку», — говорить науковець Вальтер Фаріна, керівник дослідження.

Читати по темі: Запилення посприяло збільшенню врожайності соняшнику на пів тонни з гектара — досвід МХП.

За його словами, медоносна бджола ніколи не забуває.

«Найдивовижнішим та найбільш значущим результатом є те, що у бджіл виробляється досить стійке бажання летіти на цільову культуру, що сприяє значному збільшенню врожайності», — відзначив пан Вальтер.

Фаріна та його команда не вперше роблять значне відкриття про бджіл. Раніше дослідники виявили, що медоносні бджоли здатні створити довгострокові, стійкі спогади, пов’язані з запахами їжі, яку вони зустрічали в гнізді. Потім ці спогади вплинули на вибір бджіл щодо того, які культури вони відвідають у майбутньому.