6 грудня 2020, 08:00, Насіння

Алкалоїди рослинного походження захищають рис, ківі та цитрусові від шкідливих бактерій

Про це пише Sciencedaily.com.

В даний час не існує жодної ефективної профілактики або лікування деяких рослинних бактеріальних захворювань, включаючи рисовий лишай, які щороку призводять до значних сільськогосподарських втрат.

Вчені намагаються знайти нові сполуки, які по-різному атакують бактерії, зменшуючи ймовірність розвитку у них стійкості. Відомо, що рослинні сполуки, які називаються алкалоїдами тетрагідро-β-карболіну (ТГК), мають протипухлинну, протизапальну, протигрибкову, антиоксидантну та противірусну активність. Отже, Пеі-Уі Ван, Сонг Ян та їх колеги задалися питанням, чи можуть похідні алкалоїдів ТГК допомогти боротися з бактеріальними захворюваннями рослин.

Олексій Гумовський: небезпека карантинних шкідників в Україні полягає у відсутності загроз для них
Читати

Дослідники використовували алкалоїд ТГК під назвою eleagnine, який виробляється оливковими деревами та деякими іншими рослинами, як scaffold. До цієї основи вони додали різні хімічні групи, щоб створити серію нових сполук, дві з яких ефективно вбили три штами рослинних патогенних бактерій на культурах.

Потім команда протестувала дві сполуки на гілочках і листі рослин рису, ківі та цитрусових і виявила, що нові алкалоїди можуть як запобігати, так і лікувати бактеріальні інфекції. Дослідники встановили, що сполуки працювали, збільшуючи рівень активних форм кисню в бактеріях, що призводило до загибелі бактеріальних клітин.