5 грудня 2020, 10:30, Україна

Овочівник на Чернігівщині власноруч зібрав гарбузовий комбайн

Про це пише «Голос України».

В матеріалі зазначається, що чоловік кожен рік засаджує гарбузом близько 20 соток городу. При гарному врожаї збирає з такої площі п’ять великих причепів. При цьому, вибирати насіння зовсім часу не вистачає. Так, щоб пришвидшити роботу, господар власноруч виготовив комбайн. Ідею запозичив у полтавських друзів. Агрегат чіпляється до будь-якого трактора — «китайця», Т-40, МТЗ.

«Заїжджаю на поле, трактора не глушу. Збираю гарбузи і вкидаю до ємності. Далі гарбуз відокремлюється на насіння та м’якоть, дрібнить на декілька частин. На виході кріпиться мішечок, куди висипається насіння. М’якоть, звісно, використовуємо для господарства, вона не дуже подрібнена і може декілька днів зберігатися. Всі гарбузи одночасно ми не збираємо, щоб м’якоть не пропала. Як згодуємо, тоді знову їду на поле», — говорить Володимир Турок.

За тиждень чоловік здає близько мішка насіння (20 кг). Цей рік за 1 кг можна отримати 70 грн (торік 45 грн). Таким чином, і худоба сита, і дохід є.

Читати по темі: Господарство з Херсонщини вирощує на експорт елітні сорти гарбузів.

Також Володимир розповів, що власноруч зробив і млин. Крім одержаного зерна на пай, він, разом із дружиною, вирощує колосові на десяти сотках. Стільки ж під кукурудзою. Найбільше (0,5 га) займає картопля. Щоправда, не може подружжя сказати, що вигідніше: здавати насіння гарбуза чи продавати картоплю.

«Як минулого року ціна на картоплю була високою, то вигідно було. А цьогоріч одержали мізер. Так само і з огірками — заледве вдалося повернути гроші за насіння, ніякого навару. Погода зовсім не сприяла гарному врожаю. І гарбузи не так щедро вродили, як торік. Дякувати, що хоч ціна зросла», — резюмує овочівник.