3 грудня 2020, 15:30, Україна

Понад 50% вирощуваної в Україні сої — генномодифіковані, — USDA

Про це свідчать дані звіту USDA, пише Latifundist.com.

«В Україні немає законного виробництва ГМ-культур. Однак позитивні результати тестів кукурудзи, ріпаку та сої на експортних підприємствах свідчать про те, що в Україні є виробництво ГМ-культур», — відзначили експерти USDA.

Крім того, в 2018 році було підтверджено наявність посівів ГМ-сої в Полтавській, Хмельницькій, Київській, Кіровоградській, Житомирській і Вінницькій областях.

В USDA пояснили, що за останні кілька років частка виробництва ГМ-сої залишалася стабільною. Однак точно оцінити обсяг виробництва ГМО в Україні складно. Зазвичай оцінки виробництва ГМ-сої (як і інших ГМ-культур) ґрунтуються на результатах досліджень, проведених в портах з метою забезпечення відповідності вантажу вимогам країни-імпортера.

«Таким чином, дані не в повному обсязі відображають виробництво ГМ-врожаю для всього українського ринку. Насіння ГМ-сої використовуються дрібними і середніми виробниками в рамках стратегії зниження витрат», — вказується в звіті USDA.

Читати по темі: Технологія вирощування сої на прикладі господарств різних регіонів.

Аналогічна ситуація і з вирощуванням ріпаку. Експерти припускають, що економія на ГМ-сортах може скласти близько $70 на 1 га в зв'язку з меншою кількістю гербіцидних обробок в порівнянні зі звичайними насінням. Проте деякі партії ріпаку можуть мати хибнопозитивний результат на ГМО через погане очищення транспорту. У звіті USDA відзначається, що фактичний обсяг виробництва ГМ-ріпаку може бути ближче до 2-3%.

Експерти також відзначають, що незаконне виробництво ГМ-кукурудзи мінімальне, в першу чергу через обмежений доступ до контрабандного насіння, яке потребує щорічного оновлення. Також значне підвищення продуктивності традиційних гібридів, що поставляються як транснаціональними компаніями, так і місцевими виробниками насіння, призвело до зниження попиту на насіння ГМ-кукурудзи.