30 листопада 2020, 09:30, Україна

Аграріям нагадали про небезпеку мишоподібних гризунів

Про це пише ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області.

Саме тому керівні органи країни рекомендують сільгоспвиробникам своєчасно обстежувати площі озимих культур, багаторічних трав та при виявленні 3-5 і більше жилих колоній на 1 га, потрібно проводити захисні заходи по знищенню гризунів.

«Щороку в осінньо-зимовий період ці шкідливі гризуни створюють реальну загрозу посівам зернових культур, ріпаку, багаторічних трав. Харчуючись сходами озимих, гризуни утворюють у посівах прогалини. Оселяючись в складських та житлових приміщеннях, вони пошкоджують продукти, тару та самі приміщення. До того ж, миші є носіями збудників різних інфекційних та інвазійних хвороб людей та тварин», — йдеться у матеріалі.

Читати по темі: На українських полях стрімко збільшується популяція мишоподібних гризунів.

Для захисту сільськогосподарських культур від гризунів застосовують біологічні та хімічні родентициди, які включені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Хімічні препарати слід застосовувати обережно з обов’язковим дотриманням техніки безпеки. Альтернативою хімічному методу є безпечний для людей і довкілля біологічний метод, зокрема використання бактоциду.

«Бактоцид — це мікробіологічний родентицид, основу препарату складає зерно, оброблене в лабораторних умовах бактеріями мишачого тифу, які спричиняють епізоотію серед мишоподібних гризунів. При поїданні принади гине до 95% гризунів протягом 5-14 днів. Знаходячись у тісному контакті одна з одною, миші швидко розповсюджують смертельну хворобу серед здорових особин, що підвищує ефективність застосування препарату. Норма витрат для сільськогосподарських угідь становить 3-5 г на нору, або 1,5-2,5 кг/га в залежності від чисельності популяції мишоподібних гризунів. В складських та житлових приміщеннях — 100-200 гр. на 100 м2», — розповіли фахівці Держпродспоживслужби.