26 листопада 2020, 15:30, Добрива

Дробне внесення добрив — шанс для рослин перебороти нові погодні реалії — фахівець

Олексій Сергієнко, як фахівець з багаторічним досвідом, відповідав на різні запитання аграріїв. Так, одне із питань стосувалось теплої зими та порад стосовно внесення добрив.

«Тепла зима прогнозується, правда. Отримуємо багато інформації про те, що зима може бути навіть теплішою, ніж минулорічна», — повідомив пан Олексій.

Далі він наголосив, що потрібно позбавлятись від методики внесення усіх добрив за один раз (а саме азоту в один прийом).

«Це показав гіркий торішній досвід, коли більшість агрономів підживлювали озиму пшеницю КАСом і давали всю норму за раз, а потім, коли почалась спека, — посіви просто погоріли. Саме тому дробне внесення протягом вегетації — це вихід із цієї ситуації», — підкреслив фахівець.

Нагадаємо, Олексій Сергієнко вже розповідав детально про необхідність дробного підживлення озимих культур.

Важливим на сьогодні є практичний досвід і вивчення власних помилок. Так, пан Олексій закликає аграріїв переймати західний досвід  у вирощуванні культур, удосконалювати методи і самовдосконалюватись.

«Світовий досвід показує, що технології Pop-Up і Y-Drop сьогодні дуже актуальні Вони дають можливість підживлювати культури на різних етапах вегетації. Причому йдеться не лише про азотне живлення. Є практика, коли і рідкі фосфорні добрива вносяться як підживлення по вегетації. Зараз настали такі часи, що варто переглядати усе, що було написано раніше і сприймалось як аксіома. Слід вивчати сучасний практичний досвід, зокрема зарубіжних країн», — резюмує Олексій Сергієнко.

За його словами, наразі актуальні такі технології, як POP-up. За їх допомогою можна підживлювати рідкими добривами кукурудзу, соняшник та інші культури в період вегетації.

Читати по темі: Олексій Сергієнко: Посівна, сівозміна, аграрна наука — де допущені найбільші помилки?