25 листопада 2020, 16:30, Урожай

Ріст виробництва деяких культур зумовлено збільшенням посівних площ — фахівець

Такий коментар Юрій Лупенко, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН, залишив у відповідь на нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо збору урожаю сільськогосподарських культур станом на 1 листопада 2020 року.

За рахунок розширення посівних площ зросло і виробництво гречки — на 12,8%, тоді як урожайність цієї культури зменшилась проти попереднього року на 5,9 % — до 1,27 т/га.

Крім проса та гречки, з усіх сільськогосподарських культур зросло виробництво:

  • жита — на 34,1%;
  • вівса — на 21,1%;
  • овочів закритого ґрунту — на 4,9%;
  • картоплі – на 3,0%;
  • кользи (ярого ріпаку) — на 1,0%.
Складові кращої врожайності в умовах Півдня: обробіток ґрунту, перехід на рідкі добрива, підбір сортів — досвід
Читати

По цих культурах приріст досягнуто як за рахунок збільшення площ, так і урожайності, пояснив науковець. Причому найбільше зростання цих показників відбулося по житу озимому: посівні площі під цією культурою збільшилися на 17,7%, а урожайність — на 13,9%.

«Проте збільшення виробництва зазначеної продукції не компенсувало спад по інших, більш вагомих культурах», — зауважив Юрій Лупенко.

Загалом виробництво рослинницької продукції у січні-жовтні 2020 року зменшилось проти відповідного періоду минулого року на 16,9%, тоді як за цей же період 2019 року був досягнутий приріст на 3,7%. Найбільше падіння поки що спостерігається по зернових і зернобобових культурах — на 22,4%, соняшнику — на 14,6%, а також по сої — майже на третину.

І якщо по окремих культурах, збирання яких ще не завершилось, наприклад, кукурудзі, показник може покращитись, то загалом вийти на показники 2019 року вже не вдасться, спрогнозував Юрій Лупенко.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».