25 листопада 2020, 14:00, Техніка

Технологія Opti-Till зменшує витрати на посів та покращує врожайність на 9%

Про це йдеться у матеріалі «Деталізація: сівалка для технології Opti-Till — Claydon Hybrid Т6» на Traktorist.ua.

«У порівнянні урожайності пшениці протягом 10 років на фермі Claydon, де використовується технологія Opti-Till® з урожайністю на сусідній фермі з традиційною технологією, результат показав +9% на користь Opti-Till®», — йдеться у матеріалі.

При цьому технологія Opti-Till сприяє відновленню природного/здорового стану ґрунту, де рослини більш стійкі до екстремальних погодних умов. Так, в умовах невеликої кількості опадів (390 мм в 2011 р.) різниця між врожайністю пшениці на агрофірмі з традиційною технологією і агрофірмі Claydon склала 26%. При рясних опадах різниця в прирості врожаю знижувалася (723 мм в 2014 році) 6%.

Технологія strip-till може стати порятунком в нових кліматичних умовах
Читати

Вирощування по системі Opti-Till® включає тільки 4 операції: збирання комбайном, застосування пружинної борони, сівба і, за необхідності, застосування котка. Таким чином, скорочення витрат відбувається за рахунок зменшення: кількості проходів техніки, витрат палива, парку техніки».

Позаду розрихлювальних лап знаходяться висіваючі лапи. Їх конструкція дозволяє: прибирати рослинні рештки, проводити зональний обробіток над насінням, висівати насіння на тверду поличку. Крім того, поверх насіння є можливість вносити добрива.

Така система дуже сподобалась головному агроному господарства «Трайдент Кепітал» Юрію Корнєву, оскільки вона розумно розрахована на біологію розвитку рослин.

«Коли насіння починає проростати, ці добрива є першими, які вона засвоює. Потім, коли коріння проростає вниз, рослини дістаються до добрив, які закладено в дренажний канал», — розповів Юрій Корнєв.

Технологію Opti-Till® в «Трайдент Кепітал» вперше впровадили два роки тому, але, за словами агронома, вже відчувається результат, що описується прибутком 2 тис. грн/га.

Загалом, Анатолій Пензін, національний територіальний менеджер Claydon Drills в Україні, та команда Claydon вірять, що Hybrid T6 має велике майбутнє в Україні. І тут йдеться про саму технологію Opti-Till®, здатну створювати оптимальні параметри для розвитку рослин в екстремальних умовах та забезпечувати урожай. А сівалка Hybrid T6 від Claydon — чудовий інструмент для цього.

«Урожайність від технології ви отримаєте, як мінімум, аналогічну до класичної, але Opti-Till® та Hybrid T6 — це економія на операційних витратах, часі, пальному, на інших витратах. Це також збереження продуктивності ґрунту», — резюмують фахівці Claydon.