17 травня 2017, 17:17, Технології

Вирощування рису в Криму може зникнути назавжди

Після втрати Криму, який володів половиною рисових систем України, Херсонщина вийшла в лідери в цьому напрямку, повідомляє директор департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Олександр Паливода на своїй сторінці у Facebook.

«Херсонщина і Одещина разом забезпечують Україну рисом тільки на 30% від потреб. А до анексії Криму внутрішній ринок був насичений власним рисом на 70%. Звичайно, втрата 30-ти тисяч гектарів рисових систем, які знаходились в Криму, створила рисовий дефіцит, який сьогодні Херсонщина потроху заповнює. З приємного: можу сказати, що з кожним роком збільшуються площі посіву — з одного боку, та завдячуючи сучасним агротехнологіям збільшується врожайність — з іншого, і як наслідок — збільшується валовий збір», — пише Олександр Паливода.

За його словами, у поточному році на Херсонщині планують зібрати близько 45 тис. т рису. Тоді як в 2014 році ця цифра становила 34,3 тис. т. Сприяє підвищенню урожайності й використанно сучасних технологій вирощування рису, зокрема — на крапельному зрошенні.

А ось для виробників рису з Криму ситуація з відключенням водозабезпечення може скінчитись трагічно. Тривале незаповнення водоносних каналів та систем призведе до їх повного руйнування, говорить директор департаменту АПР Херсонщини.

«Доводиться визнати, що після перекриття Північно-Кримського каналу рисові системи Криму загинуть, можливо навіть назавжди. Качати в Криму воду зі свердловин для заповнення чеків — це космічні витрати. А з плином часу всі конструкції — насипи, канали — будуть руйнуватися, замулюватися, і відновити їх потім буде коштувати нереальних грошей. Отже зараз херсонські агровиробники просто зобов'язані максимально розвинути цю галузь, тим більше що є попит, є технології, є вода, а ще тому, що особливості виробництва рису створюють більшу кількість робочих місць», — гооворить чиновник.