24 листопада 2020, 11:00, Урожай

Аграрії Дніпропетровщини завершили збирання овочів борщового набору

Про це пише Голос України.

Також аграрії області завершили збирати картоплю. З 53,2 тис. га вдалось зібрати 464 тис. тонн, що на 6% більше від торішнього врожаю. Середня урожайність сягла 8,7 т/га.

Вартість борщового набору на прилавках магазинів тішить споживачів. Так, картопля першого сорту коштує майже 8 грн/кг, морква і буряк — по 3,8 грн, капуста — 2,9. У листопаді 2019-го навіть оптові ціни були вищі: на капусту становили 3-3,2 грн/кг, буряк — 4-4,5, моркву — 4-4,5, картоплю — 7,5-8,5 грн/кг.

В UKRAVIT розповіли про особливості лабораторного дослідження плодоовочевої продукції
Читати

Протягом останніх місяців ціни на картоплю поступово знижувалися. У листопаді вони стабілізувалися й упевнено утримуються на доступному для більшості покупців рівні. Нині можна запастися бульбою як мінімум на 30% дешевше, ніж роком раніше, зазначають аналітики і прогнозують, що з початку наступного року ситуація істотних змін не зазнає.

Однак, якщо протягом зими низькі ціни збережуться, то в наступному сезоні аграрії, імовірно, скоротять площі під овочами, адже їх вирощування обходиться дорожче, ніж зернових чи олійних культур. Це означає менший урожай городини, високі ціни й потік імпорту.

До негативних чинників впливу на галузь овочівництва експерти зараховують і кліматичні зміни, відсутність доступу великої частини виробників до сучасних технологій зберігання, упакування й транспортування продукції. А також недостатню кількість овочесховищ і слабку державну підтримку галузі. Відіграє роль і наявність значного тіньового сектору — 75-80%. Ну, і, нарешті, нерозвинену інфраструктуру товарного ринку.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».