23 листопада 2020, 18:00, Технології

Посекційне відключення на обприскувачах здатне економити величезні кошти — думка

Про це йдеться у матеріалі «Агро ІТ Абетка: В — Відключення секцій» на Traktorist.ua.

«Важливу роль в стратегії забезпечення оптимальних умов розвитку культури протягом вегетації відіграє контроль живлення рослин та розвитку шкодочинних організмів. Це, в свою чергу — операції внесення добрив та ЗЗР, ефективність яких доведена роками і значними прибавками врожаю. Здавалось би, що треба ще? Правильні форсунки з можливістю ультрамалооб’ємного внесення», — йдеться у матеріалі.

На сьогодні, на ринку представлені як прості системи керування виливом, здатні автоматично вмикати та вимикати секції, так і більш просунуті, здатні ще й регулювати норму внесення залежно від швидкості руху обприскувача, створювати карти завдання для різних зон за принципом «в різних зонах різна норма» тощо.

В залежності від культури, технології вирощування, застосовуваних препаратів та їх норми витрати, в середньому система контролю норм виливу окуповується вже за 1-2 роки експлуатації.

«Наприклад, у господарствах з зембанком 1000 га, де проводиться мінімум 4 обробітки за вегетацію препаратами-дженериками, системи відключення секцій окуповуються вже за 1-2 роки. З використанням оригінальних препаратів — економію видно в перший сезон. Крім окупності, ми отримуємо і прибуток від збережених ресурсів. Ми не витрачаємо зайвого!», — підкреслив Дмитро Граца, експерт з питань точного землеробства компанії AgroOnline.

Нові умови — нові рішення. Визначаємо потенціал поля та можливі технологічні прийоми
Читати

Відсутність зайвих витрат. І в цьому головна перевага використання систем контролю виливу. Це раціональне використання ЗЗР, добрив. А крім того, двократне внесення препарату може призводити і зазвичай призводить до опіку органів рослини, відповідно — до її пошкодження або загибелі, та як наслідок — втрат врожаю.

І якщо описати економічний ефект одним реченням, це: «Прибутком є заощадження».

Позитивною рисою опції відключення секцій, як автоматичної системи є простота в експлуатації. Справжнім задоволенням ця система стане для кінцевого користувача — оператора, оскільки вона знімає з нього більшість задач. Йому не потрібно зупинятися, самостійно відключати секції, регулювати норму виливу на кожній ділянці. Тобто, виконувати роботи, які призводять до втрат часу та зниження ефективності роботи. Крім того, система забезпечує більший виробіток. З системою контролю відключення секцій, все, що залишається оператору — рівно вести техніку.