17 травня 2017, 15:49, Світ

В Білорусі для рекультивації торфовищ саджають лохину й журавлину

Про технологію рекультивації торфовищ за допомогою ягідних культур розповів завідувач лабораторії екологічної фізіології рослин Центрального ботанічного саду НАН Білорусі Олександр Яковлєв, передає Вelta.by.

«У Білорусі налічується близько 300 тис. га земель, порушених в процесі видобутку торфу. Родючість цих торф'яних виробок дуже низька, ґрунти відрізняються вкрай високим рівнем кислотності. Тобто ні сільгоспкультури, ні лісові культури рости на цих землях не можуть. Щоб вирішити цю екологічну проблему, ми запропонували технологію відновлення природної родючості вироблених торф'яних родовищ на основі обробітку ягідних культур. Серед них — журавлина, лохина і брусниця», — пояснив Олександр Яковлєв.

Розробка білоруських вчених допоможе не тільки повертати землі в сільськогосподарське користування, а й отримувати цінні ягоди, які використовуються, в тому числі, і в фармацевтиці.

Технологія вже освоюється фермерськими господарствами. Зі 100 гектарів вироблених торфовищ, взятих в оренду, 30 га рекультивовані за даною технологією, з них на 10 га вже отримують урожай ягід.