18 листопада 2020, 14:30, Урожай

Аграрії на Прикарпатті можуть не встигнути зібрати урожай пізніх культур

Про це пише Голос України.

Причин затримки збирання врожаю, відзначають аграрії, багато. Більшою мірою сюди відносяться затяжні дощі, які унеможливлювали виїзд техніки на поля. Наразі ж, господарства використовують усі можливі ресурси, виганяють на ділянки відразу по декілька комбайнів, долучають до роботи нових співробітників.

Якщо кукурудзу ще можна молотити і в грудні, приморозки трохи підсушать вологе зерно, то із соєю, що подекуди великими масивами, треба поспішати. Бо на випадок снігу втрати очевидні. На полях із цією культурою також видніється техніка. Молотять бобові й на невеликих ділянках.

Читати по темі: На Прикарпатті соя посуває традиційну картоплю, росте в площі та вартості.

Заготівельники приймають сою з поля по 8,4 тис. грн за тонну. Вибору селяни не мають: ділянки в полі подекуди вже зеленіють, тобто вирощене починає проростати, особливо біля лісопосадок чи у видолинках. Тим часом кондиційне насіння бобових, із високим вмістом протеїну, цьогоріч тягне на рекордні 17,5 тис. грн/т.

«Загальний ужинок цьогоріч буде не гіршим, ніж торік. Показників валу зернових та зернобобових досягнемо за рахунок кукурудзи. Її виростили на 45,9 тис. га за середньої урожайності 6,4 тони на круг. Є господарства, що досягають і 11,0 т/га», — повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Іван Андріїшин.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».