18 листопада 2020, 12:45, ЗЗР

Інноваційна мікробіологічна обробка насіння забезпечує приріст врожайності кукурудзи на більш ніж 0,4 т/га

Компанія Агропросперіс та компанія Indigo Agriculture опублікували результати пробного партнерства з використанням Indigo 30 на кукурудзі у 2020 році. 

Indigo 30 — це інноваційна мікробіологічна обробка насіння, що створена з метою стимулювати мікробну активність ґрунту, сприяти росту рослин та захищати рослину від посухового стресу.  Вона містить штам бактерій Bacillus Simplex та ризобактерії, що стимулюють ріст.

Дані, що були зібрані, проаналізовані та перевірені після збору врожаю, показали, що середні врожаї поліпшились на 0,425 т/га (майже 5%), а подекуди досягли рівня +0,840 т/га (понад 7,5%). Випробування проводились у п’яти локаціях та в двох кліматичних зонах: у Сумах (вологий континентальний клімат) та Харкові (помірний степовий клімат) протягом сезону вирощування кукурудзи у 2020 році. Підвищення врожаю було досягнуто за рахунок збільшення маси, довжини та щільності коріння, що сприяло поліпшенню споживання води культурою. Як наслідок, у рослин, оброблених Indigo 30, спостерігалося значне збільшення кількості зерен.

«Минулого сезону ми протестували засоби обробки Indigo на 50 гектарах кукурудзи. Наш агроном зауважив покращення росту кореневої системи та розвитку качанів, і ми виміряли збільшення врожайності від +0,150 т/га до +0,840 т/га. Це цікава технологія, яку ми також зараз тестуємо на озимій пшениці», — зазначив  Артем Меньшов, головний агроном Agroprosperis.

З результатами випробувань продукту на кукурудзі можна ознайомитися тут.

Ці результати також узгоджуються з випробуваннями, проведеними під час сезону кукурудзи 2019 року Департаментом екології України та Staphyt (однією з провідних організацій, що займається аграрно-науковими дослідженнями за контрактами). У цих випробуваннях середнє поліпшення показників врожайності становило від +0,253 т/га (4,4%) до понад +0,940 т/га (11%).

Останні результати випробувань виявили для українських виробників кукурудзи очевидну можливість підвищити у 2021 році свою прибутковість на 10% завдяки рентабельності інвестицій 4:1 з Indigo 30. Виробники кукурудзи, які використають Indigo 30 у наступному сезоні, також зможуть отримати переваги моделі оплати за приростом врожайності зі зменшеним або відсутнім авансовим платежем залежно від кількості оброблених гектарів. Така модель оплати також включає розподіл ризиків, коли за Indigo 30 не стягується плата, якщо підвищення врожайності складе менше 3%.

Детальніше з Indigo 30 можна ознайомитися — тут.