15 листопада 2020, 08:00, Урожай

Луганчани розповіли про складові успішної аграрної кампанії 2020

Про це пише Голос України.

Станом на кінець першої декади листопада на Луганщині обмолочено 390 тис. га площ зернових (98% до прогнозу), з яких намолочено 1,3 млн тонн з врожайністю 3,58 т/га. Цей показник перевершив минулорічний (який був рекордним) на 0,14 т/га. Вищим від цьогорічного результату був тільки 3,59 т/га, який фіксувався в 1990 році, та ще й за умови територіальної цілісності.

Які ж критерії цьогорічного успіху?

«Це — досить вагомий показник з урахуванням того, що регіон належить до зони ризикованого землеробства. Рекордні показники не прийшли самі собою: вони стали результатом докладених значних зусиль та інвестицій як на етапі проведення весняно-польових робіт, так і на етапі збирання — результат говорить сам за себе», — почала розповідь Любов Григорівна.

Читати по темі: Микола Хісамудінов: Клімат стає різко континентальним, тому треба змінити підходи до вибору насіння і ЗЗР.

«На проведення весняно-польових робіт сільгосппідприємствами Луганської області було витрачено 4,1 млн гривень. Витрачено у перерахунку на 1 га ріллі 4 922 грн, що на 210 грн більше, ніж торік. Отже, ми наочно бачимо, що аграрії закуповують усе, що їм необхідно задля успіху. І, враховуючи зростання цін за рік, забезпечено належний ефект від докладених зусиль. Обсяг власних коштів, витрачених сільгосппідприємствами під час весняно-польових робіт, становив 3,8 млрд грн (95% від потреби), а сума залучених банківських кредитів — 200 млн гривень (5%)», — підрахувала Безкоровайна.

Вона також підкреслила, що значну допомогу аграріям у проведенні сільськогосподарських робіт у стислі терміни та з мінімальними втратами надає щорічне оновлення машинно-тракторного парку. За останні роки оновлення парку досягло майже 30%. До збирання врожаю було задіяно 1006 зернозбиральних комбайнів.

«До речі, сільгосппідприємства регіону не економлять також і на внесенні мінеральних добрив, без чого, звичайно, не було б сьогоднішніх високих результатів. У період весняно-польових робіт 2020 року аграріями області внесено 73,3 тис. тонн мінеральних добрив, що на 6,3 тис. тонн більше, ніж минулоріч. До того ж, ураховуючи відносно теплу зиму, для здійснення комплексу захисту сільськогосподарських культур агропідприємствами придбано та внесено 595 тонн спецзасобів», — резюмувала заступниця директора Департаменту АПР.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».