12 листопада 2020, 08:00, Урожай

На Прикарпатті соя посуває традиційну картоплю, росте в площі та вартості

Про це пише Голос України.

До цієї статистики не ввійшли, вочевидь, сільські городи, на яких соя останніми роками посідає чільне місце, посуваючи традиційну картоплю. На це є кілька причин. По-перше, засіяти ділянку легше, ніж щось садити. По-друге, ця бобова культура рентабельніша: за тонну цьогоріч одноосібники можуть виручити 10 тис. грн, а то й більше. Та ще й отримати кошти готівкою. Зрештою, соя збагачує ґрунт азотом.

Засновник приватної фірми «Богдан і К» зі Снятинського району Богдан Тимофійчук розповів, що в господарстві зібрали сою на 80% площ із 400 га. Якісні показники відмінні: вміст протеїну сягає 38-41%. Та попри весь позитив, є й негативні фактори.

«Тепер через затяжні дощі в поле неможливо заїхати. Вологість — понаднормова, 18-20%. Доведеться чекати перших приморозків, які обіцяють після 10 листопада, та молотити вночі, бо інакше комбайни грузнуть. Врожайність, звісно, буде нижчою. Втрати можуть сягнути 20 відсотків від очікуваного», — розповів аграрій.

Підтверджує розповідь Богдана Тимофійчука фермер із Серафинець сусіднього Городенківського району Зіновій Кучма. На своїх тринадцяти гектарах він встиг обмолотити сою до негоди, врожайність — 2,6 т/га. Та в селі є чимало городів, де цю бобову культуру ще не зібрали. Хтось чекав своєї черги, бо техніки обмаль. А тепер мокро, особливо у видолинках.

Кукурудза та соя на Київщині: як вирощували культури у сезоні-2020
Читати

За інформацією департаменту АПР, у 2017 році під урожай сої на Прикарпатті було відведено 25,8 тис. га, що на 5% більше показника 2016-го. В 2018-му клин зріс до 28 тис. га, в минулому — до 28,8 тис. га.

Цьогоріч — 40,2 тис. га. Порівняно із 2019 роком соя у ціні зросла майже вдвічі. Якщо торік реалізували по 6-7 тис. грн за тонну, то нині можна продати і по 12-13 тис. грн. Тож ця культура навіть попри деякі втрати дає аграріям прибуток. Очевидно, площі під нею не скорочуватимуть.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».