10 листопада 2020, 09:30, Насіння

На українському ринку мінеральних добрив з’явився новий національний виробник

Про це в інтерв’ю Latifundist.com розповів гендиректор компанії «Українські мінеральні добрива» Олексій Афанасьєв.

За словами Олексія, проектування заводу команда розпочала ще у 2018 році. В 2019 почали будівництво, а запуск був запланований на квітень 2020. Таким чином, створення «Українських мінеральних добрив» вплинуло на те, що експорт кристалічного сульфату амонію скоротився майже до нуля.

Потужність підприємства становить 100 тис. тонн добрив на рік. Близько 50 тис. тонн амонію вже було випущено в цьому році.

«Ми встановили обладнання японсько-німецької компанії Hosokawa Alpine і вибрали технологію компактування, так як вона дозволяє робити те, що стандартна хімічна технологія робити не може. Тобто індивідуалізовані комплекси добрив, які зараз використовують аграрії в Західній Європі, США. Їх неможливо зробити шляхом хімтехнології, так як вона передбачає використання 1-3 компонентів. А технологія компактування дозволяє випускати практично будь-які добрива. Тобто при цій технології крім 4 основних компонентів (азоту, фосфору, калію, сірки) можна використовувати ще до 12 мікроелементів у виробництві різних комплексів добрив», — відзначив Олексій.

Читати по темі: Сульфат амонію для осіннього живлення культур: переваги та ефективність.

Також він розповів, що в технологічному процесі є ще два важливих блока:

  1. Доочистки, який дозволяє підвищити якість як сировини, так і кінцевого продукту.
  2. Поверхневої обробки, — барабан, за допомогою якого продукція доопрацьовується, наприклад, наноситься антизлежувач (щоб товар не злипався в грудки), мікроелементи, біологічно активні речовини.

Таким чином, комплекс дозволяє випускати добрива третього покоління відповідно до вимог, які в ЄС тільки вводяться.

«Ми плануємо створювати добрива на основі сульфату амонію з вмістом фосфору, калію, мікроелементів. І ці добрива ефективніші в ґрунтах з недостатнім зволоженням», — розповів Афанасьєв.

Всього, розповідає Олексій, у проект було вкладено $11 млн. В першу чергу, компанія планує задовольняти потреби внутрішнього ринку. Експортні поставки можуть становити близько 15% від загальних об’ємів реалізації добрив.