9 листопада 2020, 11:00, Насіння

Експерт порадив, як обирати гібриди кукурудзи в умовах посухи

У цьому році, зазначає агроном-консультант Всеукраїнського наукового інституту селекції, на розвиток та продуктивність пізніх культур вплинули три основні кліматичні фактори: безсніжна зима, холодна весна та посушливе літо.

«Дощі у другій половині травня та на початку червня були, майже в усіх регіонах країни. Проте вони не були продуктивними, це були зливи, що затоплювали рослини і тут же вода стікала з полів. Потім після цих дощів одразу почалася посуха, утворилися тріщини у ґрунті, волога швидко випарувалася. І вже у липні, коли для кукурудзи та соняшнику настали критичні періоди по волозі, її просто не було взагалі. Тому й маємо цього року такий результат: для кукурудзи рік майже повсюди провальний, для соняшнику менше, але як мінімум 1-1,5 т/га врожаю не добрали», — каже Юрій Нагорний.

Однією з причин, що сильно вплинула на формування врожаю кукурудзи, була густота посіву. Більшість фермерів посіяли гібриди з густотою, рекомендованою при нормальному вологозабезпеченні 70-80 тис рослин на гектар, тоді як в умовах нестачі вологи густоту потрібно зменшувати до 50 тис рослин на гектар.

Фахівець радить обирати гібриди кукурудзи, залежно від регіону:

  • Для Півночі краще ФАО 210-300, оскільки саме ранньостиглі гібриди цьогоріч показали кращу холодостійкість, встигли успішно «проскочити» холодні весняні періоди та сформувати кращий врожай.
  • Для Центру, Черкащини, Полтавщини краще гібриди з ФАО 280-350.
  • Для Півдня гібриди з ФАО 300-370.

«Цьогоріч дуже добре себе показали в умовах посухи гібриди кукурудзи ВН 6763, Амарок 290, Тесла, у північних областях кращими були Гран 6 та ВН 63. Саме на них я б радив звернути увагу агровиробникам. Наразі ми маємо господарства по всій Україні, які консультуємо та у які регулярно приїздимо для огляду посівів і допомоги у вирішенні можливих проблем із вирощуванням. Так ось, близько 85% усіх цих господарств на сьогодні кажуть, що задоволені нашою селекцією, співвідношенням ціна/якість і планують брати це насіння і на наступний рік», — зауважує Юрій Нагорний.