16 травня 2017, 16:31, Технології

Нова кліматична модель Землі прогнозує зниження врожайності зернових на 17-33%

Прогноз впливу кліматичних змін на сільське господарство з урахуванням не лише зростання середньої температури, а й коливань температури протягом сезону зробив Меттью Гамманс, вчений з Університету Каліфорнії.

Він вперше використав гнучку модель прогнозування кліматичних змін з врахуванням як літніх періодів жорсткої посухи, так і екстремально низьких температур взимку. Ця модель була розроблена на основі даних, що охоплюють 1950 до 2015 року.

Прогноз вченого виявився невтішним — вже до кінця століття урожайність основних зернових культур суттєво знизиться. Озима пшениця даватиме на 21% нижчі врожаї, озимий ячмінь зменшить врожайність на 17,3%, а ярий ячмінь — на 33,6%.

Пом'якшенню стресу рослин від високих температур сприятиме ймовірне збільшення кількості опадів, але цього буде замало, щоб повністю виправити ситуацію.

Порятунок Меттью Гамманс вбачає лише в селекції нових сортів і гібридів та розвитку їх технологій вирощування. Якщо буде збережено сьогоднішню динаміку розвитку аграрної науки, то людству вдасться подолати негативний вплив глобального потепління на сільське господарство.