5 листопада 2020, 12:00, Україна

Глобальна зміна клімату створює все більше ризиків для українських аграріїв — думка

Про це в інтерв’ю УНІАН розповів міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський.

Міністр зазначив, що навколо багато "кліматичних песимістів", які не розуміють небезпеки руйнівних процесів, що відбуваються. Через кліматичні зміни поля стають менш родючими, висихають, рослинам не вистачає вологи, зростає забур’яненість, землеробство в цілому стає більш ризикованим.

На думку голови відомства, однією з найгостріших проблем сьогодні є незворотність кліматичних змін, які людство не зможе зупинити.

«Цей процес, на жаль, ми можемо тільки стримувати, але не зупинити. Треба зосередити максимальні зусилля на всіх рівнях влади і суспільства», — сказав Абрамовський.

Роман зазначив, що навколо багато скептиків, які не вірять у руйнівний ефект, який чинить на економіку зміна клімату. Зокрема, вже змінюються галузі народного господарства, а землеробство стає дедалі більш ризикованим.

«Навколо багато кліматичних песимістів, які не розуміють небезпеки руйнівних процесів, що відбуваються, і до чого це може призвести. Уже призводить: змінюються цілі галузі господарства, наприклад, зона ризикованого землеробства просувається дедалі більше на північ», — пояснив міністр.

У серпні президент Володимир Зеленський наголосив на важливості створення нових систем поливу та програм страхування врожаю на тлі погіршення клімату в Україні та світі.

У рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов'язання щодо імплементації низки документів щодо протидії змінам клімату.

Читати по темі: Нові умови — нові рішення. Визначаємо потенціал поля та можливі технологічні прийоми.