5 листопада 2020, 09:00, Україна

Аграрії Полтавщини знову будуть вирощувати кукурудзу та соняшник на виснаженій землі

Про це пише Голос України.

Кукурудза, під яку за сумною традицією останніх років у регіоні резервують найбільші площі, що суперечить законам агрономії, залишатиметься головною зерновою культурою. На її «королівські» позиції, з усього видно, не вплинуло навіть цьогорічне різке зниження врожайності через посушливе літо.

Про істотний недобір збіжжя промовисто свідчить статистика, яку можна переглянути на інтерактивній карті «Урожай Онлайн 2020». Наприкінці жовтня аграрії Полтавщини упорали пізні сільськогосподарські культури на площі понад 600 тисяч гектарів. При цьому загалом було зібрано 3 млн тонн зерна. В тому ужинку частка ранніх зернових і зернобобових сягнула 1,4 млн тонн. Тож середня врожайність зернових становила 4,57 т/га.

У порівнянні з минулим роком вона знизилася на 1,45 т/га, тобто майже на чверть. Найскромнішим виявився ужинок у південних районах області — Кобеляцькому і Кременчуцькому — із середньою врожайністю відповідно 3,66 та 3,69 т/га. Найвагомішим — у Миргородському та Зіньківському районах, де з одного гектара мали по 5,6 і 5,5 тонн.

Читати по темі: ФАО кукурудзи, густота посіву, генетика — виграшні чинники у протистоянні з погодою.

Сільгоспвиробники регіону вже завершили збирання соняшнику, намолотивши понад 1 млн тонн цієї також стратегічної для них культури. Однак такої «круглої» та загалом справної цифри вдалося досягти тільки за рахунок збільшення й без того надмірних площ посіву. Адже середня врожайність соняшнику також виявилася на 0,22 т/га нижчою за минулорічну.