4 листопада 2020, 08:00, Технології

Аграріям розкрили особливості вирощування та збуту пекінської капусти

Про це пише Business.Rayon.in.ua.

По словам фахівця, вирощування пекінської капусти — досить тяжка і не найприбутковіша справа. Саджають і сапають її вручну. Робити це вкрай тяжко, зізнаються працівники. Але важливіше всього, відзначає експерт, це технологія.

Висівається капуста влітку в спеціальні касети. Далі вручну пересаджується у відкритий ґрунт. Рядки розташовані так, щоб між ними міг проїхати трактор, не зім’явши капусту.

«Пекінку важче вирощувати, ніж білокачанну капусту, бо вона делікатніша, вразливіша до хвороб. Гусениця з’їсть чи мошка нападе, і нічого не буде. Треба обробляти. Як часто — залежить від погоди. Дощів більше — треба обробляти більше», — розповідає фермер.

Читати по темі: Сульфат амонію для осіннього живлення культур: переваги та ефективність.

Кроплять капусту від шкідників різними хімікатами за допомогою трактора. Якщо рік посушливий, то її потрібно ще й поливати, інакше не виросте.

«У нас ґрунти слабкі. Найгірші в районі: глина, пісок… Треба удобрювати, щоб щось виросло. Використовуємо і гній, і добрива, — ділиться Володимир. — Хлопці в Польщі були і «вкрали» технологію вирощування. Зараз є інтернет, але він нічого не розкаже. Там таке пишуть, що по тій технології ніде не вродить».

Пекінська капуста може витримати температуру до -4 ºC, якщо далі наступить потепління. А от для росту має бути не менше 12 ºC. Інакше не ростиме.

Капустяні «жнива» стартують у середині жовтня. Кожен фермер намагається зібрати «пекінку» якомога швидше, поки не почалися заморозки.

Капусту зрізають вручну. При цьому крайнє листя залишається на полі. Оптимальна температура для «пекінки» — від 0,6 до 1,3 ºC.

Поле після збору врожаю обробляють фрезою. Таким чином обрізане листя слугує як удобрення.