29 жовтня 2020, 12:30, Добрива

Аграріям розповіли про необхідність використання сульфату амонію

Про це йдеться в матеріалі «Сульфат амонію для осіннього живлення культур: переваги та ефективність».

Крім життєво важливого для рослин азоту в амонійній формі (21%), сульфат амонію містить у собі сірку у вигляді сульфату (24%). Завдяки такому складу це добриво має свої переваги.

Сульфат амонію — це гранульоване добриво. Використовується воно для прямого внесення і навесні — як стартове добриво при сівбі ярих, і восени — як основне під обробку або при сівбі озимих, і на відповідних фазах розвитку — для підживлення.

Амонійна форма азоту:

  • знижує його непродуктивні втрати після внесення у ґрунт, збільшуючи ефективність добрива на 25-30%, порівняно з нітратною й амідною формами;
  • засвоюється кореневою системою на 90-95%;
  • не призводить до занітрачування ґрунтових вод і ґрунту.

Високий вміст сірки:

  • забезпечує високу врожайність і якість продукції, а відповідно й вищу вартість урожаю;
  • сприяє ефективнішому засвоєнню азоту;
  • сірка входить до складу основних амінокислот (цистеїну, метіоніну, треоніну, лізину), які безпосередньо підвищують якісні показники зерна;
  • сульфат — доступна для рослин форма, що дає змогу засвоювати сірку одразу після внесення;
  • забезпечує збільшення врожаю до 15% у зернових і до 25% в інших культурах.

«За таких погодних умов, які спостерігаємо нині, особливо на бідних ґрунтах, азот в будь-якому разі треба вносити. І, на мою думку, насамперед — сульфат амонію. Ми внесли його, він не промився, зафіксувався на ґрунтових колоїдах, потім частину його забирає рослина, бо амонійну форму вона краще забирає, ніж нітратну. Нітратна заходить до рослини під впливом вологи, тоді як амонійна — під впливом електронних зв’язків. І в цих умовах дуже важливою є сірка. При цьому карбамід вносити не варто, бо якщо буде сухо, потепліє, наприклад, у листопаді, підуть дощі, пшениця почне інтенсивно рости замість накопичувати цукри і йти в зиму. Селітру внести — підуть дощі і промиється. Тому сульфат амонію дуже важливо вносити для старту», — зазначає Григорій Опанасенко, агроном-консультант, керівник та засновник СТОВ «Вруно».

Читати по темі: Калійні добрива: види, особливості застосування та переваги.