28 жовтня 2020, 10:00, Україна

Cпеціалісти обговорили перспективність та потенціал вирощування жита

«Після цього сезону ми зрозуміли, що потенціал жита не 120-150 тис. га, які є зараз, а за 3-4 роки він може сягати мінімум 500 тис. га, на яких вирощували культуру у 2005 чи 2007 році. Найкраща ціна на жито фіксується на кінець жовтня-листопад або ж у березні-квітні», — зауважив Євген Станько.

Пан Євген додав, що агрокліматичні умови цього року були складними для вирощування жита, але культура показала кращі економічні показники, ніж ріпак на пісках. Також керівник бізнес-напрямку «Зернові» поділився, аби отримувати 7 т/га жита потрібно вносити 120-150 кг/га д.р. азоту. 

«Ми вирощуємо гібридне жито від KWS як попередник під картоплю. Ми ризикнули і залишились задоволені результатом. На Whisky Rye Club прагнемо знайти надійних трейдерів, адже пошук через інтернет не завжди приносить результат», — відзначив Дмитро Гриненко, керівник відділу продажу ПП «Імпак», що на Поліссі.

Трейдери також підкреслюють перспективи вітчизняного жита. За словами Олексія Мовчуна, трейдера групи компаній «Рамбур», на сьогодні компанії-покупці українського жита є навіть в Чилі та потенційно в Ізраїлі та на Шрі-Ланці. Він наголосив, що збувати продукцію можна торговим компаніям, що займаються експортом, або віддавати на переробку зерна на житню муку для задоволення потреб внутрішнього ринку.