27 жовтня 2020, 17:45, Технології

Брак досвіду стримує популяризацію дронів-обприскувачів в Україні — фахівець

Про це йдеться в матеріалі «Агро ІТ Абетка: Б — БПЛА в сільському господарстві» на Traktorist.ua.

На думку фахівця, через малий досвід у внесенні ЗЗР ефект буває досить «плаваючим» — можна як отримати добрий результат, так і змарнувати гроші на пестициди.

«Дрони в рази дешевші, ніж оприскувачі. Дрон коштує від 300 тис. до 400 тис. грн, а обприскувач — 3,5-8 млн грн. Різниця відчутна. Звичайно, що виробіток у БПЛА набагато менший, але в такому разі можна купити декілька дронів. Питання криється в тому, що наразі недостатньо досвіду, і немає у агрономів чіткого розуміння які мають бути дози та принципи роботи. Я думаю, за рік-два українські аграрії навчаться проводити такі роботи. І тоді на полях ми будемо бачити більше дронів, ніж обприскувачів», — підкреслює Віктор Боровик, операційний директор компанії AgroOnline.

Варто зазначити, що використання БПЛА для обприскування дуже ефективне при точковій обробці, а не тоді, коли потрібно закривати все поле. В дрон можна завантажити карту завдання, і працювати тільки в певних зонах, де є спалахи хвороби чи розповсюдження шкідника.

Як зауважив Віктор Боровик, в AgroOnline можна створювати карти для обприскування і диференційованого внесення. Економічний ефект буде високим, якщо підібрати правильний підхід.

Читати по темі: На полігоні Digital Field досліджують комплексний функціонал сучасних агродронів.